VIDEO – Liceul „OLTCHIM” în imagini. Ce a fost și ce a mai rămas! (I)

Scurt pe 2 și 1/4: Demarăm un ciclu de articole, în care vom valorifica materialul video / fotografic realizat de către noi în Liceul OLTCHIM, din momentul în care desființarea acestei prestigioase unități școlare a intrat în linie dreaptă. Adică, începând din vara anului 2018 și… după. Facem precizarea că unele dintre acestea se vor constitui în probe irefutabile referitoare la modul în care a fost prădată – la propriu (!) – baza materială a acestei școli.

„Prăduirea” cadavrului Liceului Tehnologic OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea a continuat și după preluarea formală – prin proces-verbal de predare-primire – a acestuia de către Consiliul local / Primăria municipiului (oficial, din toamna anului 2018).

Iar ce a rămas după acest taifun uman distrugător, se poate observa în imaginile de mai jos (deocamdată, doar câteva din mult mai multele). Restul, unele mai vechi, altele mai proaspete… își așteaptă rândul. Dar nu o să întârzie să vadă lumina tiparului.

Înainte de a o face, se impune să lămurim o problemă care ține de dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile ale unei unități școlare. Conform dispozițiilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare: „Terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare.” (art. 112, alin. (2)).
Doar un astfel de (mic) exemplu, cu imagini care sper să reverbereze în conștiința multora dintre cei care le privesc! Pentru ca așa ceva să nu se mai repete! Indiferent de loc și de timp! Iar toți cei vinovați de jaful care s-a întâmplat cu bunurile aparținând liceului OLTCHIM, să răspundă în fața legii pentru faptele lor tâlhărești.

UITAȚI-VĂ LA CE A MAI RĂMAS DIN ATELIERUL TEXTIL al liceului. PARADOXAL, MAȘINILE DE CUSUT (sau ce o mai fi rămas din ele!), ERAU încă PE POZIȚII! ÎN REST, DEZASTRU TOTAL! CÂT ȘI ÎNCOTRO VEZI CU OCHII…
PRIVIȚI ȘI CUM A AJUNS SĂ ARATE INTRAREA ÎN… CLĂDIREA LABORATOARELOR.

ȚINEȚI APROAPE! PENTRU CĂ – DE ACEST DEZMĂȚ GENERALIZATTREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ CINEVA!
ȘI NU… ORICINE! ȘI NU… PUȚINI!
ȘI NICI SĂ FIE AMÂNATĂ RĂSPUNDEREA PÂNĂ LA… PAȘTELE CAILOR!

Comparați imaginile din fotografii cu imagini din VIDEOCLIPUL de mai jos; ca să putem realiza ce s-a întâmplat cu „zestrea” reprezentată de „Atelierul de croitorie” de la liceul OLTCHIM, de exemplu! Din care au mai rămas doar niște scaune goale, aflate „pe poziții”, așteptându-și în van obișnuiții ocupanți… care nu mai au cum / de unde să mai vină!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura16-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura17-2019.jpgMașinile de cusut pe care le vedeți în videoclip (și care apar în fotografia de mai sus), au rămas pe loc! Distruse (la propriu!) de nepăsarea celor care ar fi trebuit să aplice corect prevederile legale referitoare la distribuirea întregului patrimoniu mobil al liceului. Dar n-au făcut-o! Sau au făcut-o așa cum le-au dictat alte interese meschine! Sau lipsa acută de pricepere în a gestiona corect o asemenea situație fără precedent!
Deși ar fi trebuit să fie preluate de „unitatea dobânditoare” a respectivei calificări – ceea ce nu s-a și întâmplat – ele au rămas… in situ! Iar de această stare de fapt nu a răspuns nimeni până acum!

Și nu doar aici s-a ales praful de tot ce a însemnat o muncă susținută, depusă de-a lungul a zeci și zeci de ani! Justificată de devotamentul multor generații de profesioniști, oameni pasionați de profesia lor! Care și-au justificat existența prin transmiterea cunoștințelor profesionale către generațiile de după noi!

În fotografiile de mai jos se poate observa cum arată intrarea în fosta clădire a laboratoarelor liceului „OLTCHIM”! Fiind vizibile urmele jafului care s-a derulat acolo; și care încă nu s-a terminat! Deoarece, șacali cunoscuți, dar… nestârpiți de nimeni, încă stau la pândă!
Responsabilii care au permis acest jaf la drumul mare – desfășurat la lumina zilei, ziua în amiaza mare – ar trebui să înceapă să se teamă! Deoarece se apropie ziua în care o să dea socoteală! Pentru că TREBUIE să dea socoteală!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura15-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura14-2019.jpg

Așa ceva s-a întâmplat – în fapt – în tot liceul. Exact ca într-un codru fără stăpân!
Numai că, spre deosebire de vremea haiduciei și a haiducilor (despre care se spune că luau de la bogați ca să dea la săraci), ACUM bogații iau fără nicio jenă de la cei săraci și păstrează prăduiala doar pentru ei și pentru toți ai lor!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura11-2019-1.jpgAutoturismul care apare în această imagine (ca și în altele aflate în acest montaj) aparține fostului… administartor al L. T. Oltchim. Care nu mai aveau ce să caute atunci acolo! Unde se aflau doar pe post de căutători de comori, într-o casă (aparent) abandonată! Iar pentru ce au căutat / dezafectat / luat, trebuie să răspundă! C-așa-i în statul de drept, nu doar în... tenis!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura5-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura12-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020.-fane-fura13-2019.jpg

După ce au demontat / încărcat „prada” – reprezentată de AVIZIERUL de pe peretele exterior al intrării elevilor în clădirea liceului – mașina a fost mutată mai aproape de locul altor… prăduieli țintite: clădirea fostelor laboratoare (așa cum se poate vedea în fotografia de mai jos)!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura18-2019.jpg

Aceste fotografii au toate datele necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a acestor prăduitori ai bunurilor altora: datare, scule/ unelte utilizate pentru demantelarea unor bunuri de inventar ale fostului liceu (VEZI FOTO de mai jos), urmele materiale ale utilizării uneltelor imortalizate în imagini, autoturismele folosite pentru sustragerea acestor „bunuri”, devenite ale… nimănui (doar aparent și numai după mintea unora!) etc.

Doar (puțină) voință să existe… Pentru că probe, slavă Domnului, au existat și există din belșug!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura1-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura2-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura3-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura4-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura6-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura7-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura8-2019.jpg

Pentru a o face în voie, și fără teama de existența unor posibili… ochi străini – pentru că, nu-i așa… paza bună trece primejdia rea (!) – furii s-au asigurat că sistemul video de supraveghere era istorie, devenind… nefuncțional. Așa cum rezultă din cele două fotografii de mai jos:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura9-2019-1.jpgCablurile de la nivelul solului (aflate în dreapta fotografiei)…

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura10-2019.jpg nu mai asigurau legătura între camerele de supraveghere!

Coroborând elementele existente în această fotografie, puteți realiza ce s-avolatilizatatunci de pe peretele școlii (și era vremelnic cantonat în…mașină)! Ca să putem deduce până unde l-au purtat cauciucurile autoutilitarei (și unde poate fi găsit, deși acea unitate școlară nu era una dintre unitățile „dobânditoare” ale bunurilor mobile ale fostului liceu)…

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura4-2019.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 07.10.2020-fane-fura19-2019.jpg

Acum hai să vedem și… cum a fost. Așa cum nu o să mai fie un asemenea spațiu școlar, perfect adaptat scopurilor educaționale pentru care a fost realizat. Cu mulți ani în urmă, modernizat recent prin investiții masive făcute de la bugetul de stat. Rezultând un spațiu modern de învățământ, așa cum nu exista un altul; și nu doar în județul Vâlcea / municipiul Râmnicu Vâlcea!

Un motiv suficient de… atractiv, pentru a pretinde autorităților competente ale statului să identifice vinovații din I.Ș.J. Vâlcea și pe cei din Primărie / Consiliul local, ca să stabilească vinovăția fiecăruia dintre aceștia! Și, mai ales, să-i tragă la răspundere pentru acest măcel educațional, petrecut la drumul mare!

Un FILM în care avem posibilitatea ca – în premieră – să mai (re)vedem (la propriu!) clădirea în care au existat LABORATOARELE – destinate însușirii tainelor unora din meseriile pe care le puteau deprinde unii dintre elevii care frecventau liceul Oltchim. Pentru că acum, amenajările specifice unor asemenea laboratoare, precum și dotările acestora, doar în acest fel mai pot să fie din nou un… bun comun.

Toate acestea au devenit posibile ca urmare a concretizării în IMAGINI a unei idei care mi-a aparținut în exclusivitate.

POVESTEA începutului demantelării liceului OLTCHIM – cu elemente existente până în momentul realizării acestui interviu, (în data de 11 iulie 2018) – poate să fie urmărită în materialul VIDEO de mai jos.

Prezentarea campusului liceului OLTCHIM, în materialul VIDEO de mai jos.

Prezentarea situației reale a liceului a continuat în mai multe dintre articolele noastre. Având posibilitatea ca astfel să luăm cunoștință de statistici care conțineau date radical diferite de cele realizate de către toți cei interesați de dispariția liceului; rezultate din prezentarea unor date comparative ale liceelor tehnologice din Râmnicu Vâlcea. Statistici care ar fi trebuit să conducă la cu totul altfel de concluzii – referitoare la „ierarhizarea” acestor licee tehnologice vâlcene – total diferite de cele prezentate oficial de către reprezentanții unor autorități interesate. Doar în scopul justificării adoptării unor decizii privind desființarea – prin „divizare totală” a – unora din aceste licee. Tocmai a acelora care nu meritau această cruntă soartă.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ


The Beatles – The End

AC/DC – Hells Bells

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.