Motelul de pe dealul Capela din Râmnic: doar „trecut”, fără niciun viitor!

Pe 19 ianuarie 2019 am dat publicității aceste FOTOGRAFII, făcute în acea zi în incinta Motelului de pe dealul CAPELA din Râmnicu Vâlcea, însoțindu-le de următorul TEXT:

Zăpadă este, dar nu mai seamănă cu aceea de altădată! Cel puțin pentru… motelul CAPELA!
Falimentat de o (pseudo)societate intrată ea însăși în faliment, vândut la începutul anului trecut (2018, n. n.), a fost achiziționat (după repetate… licitații ratate!) de un SRL care are afaceri în imobiliare, telecomunicații și turism, SC XAVITEL SRL, deținut de un om de afaceri din Berbești.

În februarie 2018, unul dintre directorii societății câștigătoare, declara optimist:
Vom investi masiv și în maximum 3 ani îl vom transforma într-un complex de 4 sau 5 stele. Era păcat ca un astfel de obiectiv să rămână în paragină și să se aleagă praful de el” (apud Eveniment vâlcean).
Din cei „maximum” 3 ani, un an deja s-a dus!
Și nu s-a „mișcat” nimic în bine la motelul Capela!
Bijuteria de odinioară a ajuns într-o stare jalnică! Și se înrăutățește cu fiecare zi care trece.
Stare de fapt care este vizibilă în toate fotografiile de mai jos.

Peste exact un an le-am repostat, cu următorul TEXT:

A mai trecut încă un an și nu s-a întâmplat NIMIC!
MOTELUL DE PE DEALUL CAPELA ARATĂ LA FEL. O RUINĂ CARE AȘTEAPTĂ VREMURI MAI BUNE (VORBA VINE!), PENTRU CA ADEVĂRAȚII CUMPĂRĂTORI SĂ POATĂ IEȘI LA IVEALĂ!

PRIVIȚI și vă MINUNAȚI… DACĂ NE-AM MAI PUTEA „MINUNA” DE CEVA ÎN RÂMNICU VÂLCEA!
DACĂ NU SE REALIZEAZĂ AGREGAREA TUTUROR CELOR CARE SE CONSIDERĂ ÎN OPOZIȚIE FAȚĂ DE ACTUALA ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ LOCALĂ, SE ALEGE PRAFUL DE TOATE ȘI DE TOT.
ESTE O ȘANSĂ CĂREIA NU TREBUIE SĂ I SE DEA CU PICIORUL. TRENUL ĂSTA NU TRECE DE DOUĂ ORI PRIN… GARA NOASTRĂ MICĂ (ȘI URÂTĂ)!

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, zăpadă, în aer liber şi naturăCâteva dintre căsuțele din lemn, care străjuiau Motelul (aflate în dreapta sa, pe Aleea Castanilor)Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Imagini de coșmar din interiorul clădiriiEste posibil ca imaginea să conţină: interior şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Aici a fost odată un… Bar! Din care a rămas doar… ceea ce se vede!Este posibil ca imaginea să conţină: plantă

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă şi în aer liberIarna în Grădina de vară a Motelului. Alte imagini de coșmar, ca de pe altă planetă, după un distrugător… război civil!Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, natură şi în aer liber, text care spune „2019-1-19 11:06”

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: casă, copac, cer, plantă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, casă, cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, zăpadă, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, masă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: copac şi în aer liber

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Așa arăta BUCĂTĂRIA fostului MotelEste posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, pod, în aer liber şi naturăDin nou, priveliștea dezolantă a Teraselor și a exteriorului MoteluluiNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, zăpadă, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, masă şi în aer liber

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Așa arăta Sala Restaurantuluipiesa de rezistență a Motelului!Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „2019-1-19 11:01”

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, în aer liber şi naturăO scurtă privire aruncată din Restaurant spre… Grădina de vară!Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber, text care spune „2019-1-19 11:00”

Dacă nu ar fi real / Ar mai fi ceva pe deal…

Scurt pe 2 și 1/4: A fost odată ca niciodată… Și acum este mai mult decât sigur că n-o să mai fie! Motelul CAPELA din Râmnicu Vâlcea (alcătuit din motel cu 2 etaje cuprinzând 50 camere, restaurant, bar de zi, bucătărie, magazie, centrală termică etc.), are doar… TRECUT! Viitorul nu-i mai întinde cu generozitate mâna fostei „perle” a turismului vâlcean! Nu-l mai privește cu speranța reînvierii a ceea ce era prin anii 70-80 ai secolului trecut. Timpul o să cearnă cu uitare peste amintirile nostalgicilor acelor vremuri. Alți „întreprinzători”, cu dare și iuțeală de mână, o să-l pună la pământ. La propriu. Și-n locul său o să se ridice impozantele așezăminte de „recreere și agrement” ale noilor stăpâni ai timpului în care trăim. Beneficiari ai voturilor unor orășeni de conjunctură, lipsiți de cele mai elementare așteptări datorate acestei… neonorate poziții.

Inaugurat în 1971, având o frumoasă grădină de vară și un spațiu adiacent dotat cu căsuțe din lemn, Motelul CAPELA a avut anii săi de glorie în perioada de sfârșit a comunismului. Atunci când, oamenii muncii de aici sau de aiurea, își puteau oferi – în limita posibilităților financiare – și asemenea momente de relaxare. Mai ales primăvara – vara – toamna, atunci când puteau să profite de locurile de pe terasă, care oferea o frumoasă priveliște spre partea de est a Râmnicului. Loc în care a poposit, spre dulcea tihnă a răsăritului de soare care-ți bătea-n fereastră, toată floarea cea vestită a actorimii, sportivimii și cântăcioșilor timpului. Nu mai vorbim de delegațiile formate din tot felul de specialiști, oameni veniți cu treabă sau aflați doar în trecere prin Vâlcea.

Iată câteva IMAGINI din acele vremuri pline de… clienți! Și de amintiri frumoase!

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Image result for motelul capela din vâlcea

Fără să mai facem in extenso istoricul convulsiilor prin care a trecut Motelul în perioada postdecembrisă, (cum s-a întâmplat cam cu tot ce se edificase cu multă trudă de către români, în deceniile de dinainte de loviluție), trebuie să spunem că soarta nu i-a surâs de niciun fel. Ca urmare a aplicării… metodei MEBO, care s-a dovedit a fi păguboasă pentru aproape toți noii „proprietari”, a ajuns în proprietatea unora dintre cei care lucrau în branșă. Și a trecut dintr-o mână în alta, până când a ajuns acolo unde nu trebuia!

Anii au trecut în goană, standardele de calitate au scăzut, pretențiile au crescut, clientela s-a subțiat. Încet încet, apăruse concurența, cu o ofertă mai bună, cu spații modernizate și situată mai la… îndemână.

Ajuns pe mâna unei caricaturi de… „întreprinzător”, Motelul a intrat în declin, culminând cu închiderea sa în anul 2014. „Patronul” care l-a pus pe butuci, a fost arestat, condamnat și închis. Iar Motelul a devenit adăpost pentru lumpenul zonei, loc de furăciune și incendii fără număr. Lăsat de izbeliște, scos la licitație în mod repetat, pentru recuperarea de către creditorii fostului patron a unor împrumuturi nerambursate, Motelul nu a fost adjudecat la nici una dintre aceste numeroase „strigări” publice, deși prețul de vânzare îi era scăzut de fiecare dată.

Pădure, pădure dragă / Cu GUTĂU nu e de șagă! 

Animat de dorința de a pune mâna pe oarece suprafață împădurită de pe dealul Capela, (doar pentru binele nostru, al vâlcenilor, nu vă gândiți la altceva, Doamne ferește…), GUTĂU a făcut mai mult decât era omenește posibil, pentru a-și împlini și această neînsemnată… pohtă. A încercat s-o facă prin anii 2008-2009, înainte de a fi înhățat de poteră pentru alte „binefaceri” pe care ni le toot introducea cu forța pe gât, dar nu i-a ieșit. Redevenit preamarele urbei din 2016, GUTĂU a stat cu ochii pupăzați pe zonă. Periodic, în funcție de derularea evenimentelor, exprimând opinii optimiste despre ce se mai întâmpla acolo. Așa cum a făcut-o și la conferința de presă din luna ianuarie 2018, după ce s-a aflat că ar exista un cumpărător pentru Motelul de pe Capela: „Sunt bucuros şi că motelul de pe Capela a fost achiziţionat şi deja se interesează pentru modernizare şi se va schimba înfăţişarea din zona respectivă”.

Astfel am aflat că „Motelul a fost scos la licitație de către o bancă la care firma avea datorii şi i-a găsit un cumpărător la jumătatea lunii februarie a acestui an (2018, n. n.)! În doi ani va ajunge de 4 sau 5 stele! Noul proprietar al Complexului Hotelier Capela este firma vâlceană Xavitel, care mai are afaceri în telecomunicații şi în turism.” Din presa timpului aflam că dl Sergiu Andronie, director general executiv al firmei care-l cumărase, a confirmat această achiziție și intențiile pe care noul proprietar le avea în zonă: „Este adevărat, firma noastră a achiziționat Complexul Hotelier Capela, lucru de care suntem mândri, având în vedere istoria sa. Vom investi masiv şi în maximum trei ani îl vom transforma într-un complex de patru sau cinci stele. Era păcat ca un astfel de obiectiv să rămână în paragină şi să se aleagă praful de el.

Un alt ziar local, ARENA VÂLCEANĂ, încerca să ofere un surplus de informație, pentru a contribui la lămurirea dedesubturilor acestei „misterioase” achiziții, atunci când scria: „Un om de afaceri din oraș a cumpărat motelul Capela…  Este vorba despre patronul SC Ivex SRL, (firmă care activează în Râmnic din anul 1995, având ca obiect de activitate „Reparații de calculatoare, de articole personale și de uz gospodăresc”, n. n.),  care se presupune că ar face parte din cercul de apropiați ai edilului PER. De altfel, în ultimele luni, Primăria Râmnicului a făcut cumpărări directe de la societatea sa, în valoare de câteva miliarde. Una dintre ultimele achiziții… s-a pus în scenă în luna decembrie 2017, când municipalitatea a apelat la Ivex SRL pentru execuția de vopsire și de reparații pe holurile și la sălile de clasă de la Colegiul de Silvicultură (actualul Liceu forestier din Râmnicu Vâlcea, n. n.). Pentru efortul depus, firma a primit peste 2,8 miliarde de lei vechi, fără TVA (sublinierile din text ne aparțin, n. n.).” Informație a cărei veridicitate nu a fost contestată public de către vreuna din părțile interesate. Ulterior, s-a dovedit că aceasta era o pistă greșită, referitoare la identitatea firmei și persoanei cumpărătoare. Dar știți cum este cu… gura lumii, nici tot pământul de pe dealul Capela nu poate să o astupe!

Baiul nu-i atât de mare / Până aflăm de o… parcare!

Prin martie 2017, întrebat despre eventuala sa intenție de a achiziționa acest obiectiv, așa cum umbla vorba prin târg, GUTĂU Mircia a declarat că nu a avut/are o asemenea dorință, că știa că s-a umplut orașul de astfel de zvonuri, care nu au nicio bază reală. A mai spus că s-ar bucura „enorm” dacă l-ar cumpăra cineva, scăpând un porumbel care – așa cum o să vedem puțin mai jos – ne trece acum prin fața ochilor: „Din punctul meu de vedere, acolo, trebuie ras totul și construit de la zero. Poziția este extraordinară. PARCAREA (900 de mp) am câștigat-o noi, (UAT Rm. Vâlcea, n. n.) definitiv, în instanță și sigur că am pune-o la dispoziția oricărui investitor”!

Încă din 9 octombrie 2016, într-un alt material, apărut în ziarul Vocea Vâlcii, la acest subiect, GUTĂU Mircia declarase:Vom sprijini orice investitor care preia motelul Capela. Primăria Râmnicu Vâlcea deține parcarea din fața motelului. Dacă vine un investitor acolo, noi vom găsi soluția de a le preda parcarea…. M-aș bucura sincer ca cineva să preia locația. E păcat. Motelul Capela este unul dintre simbolurile orașului nostru.” 

Păi, atunci, Mircică, te-ntrebăm direct: dacă parcarea din fața Motelului este a noastră, a vâlcenilor, cum te lăudai cu emfază prin 2016-2017, DE CE ați permis AMPLASAREA PE DOMENIUL PUBLIC AL MUNICIPIULUI – DE CĂTRE ALȚII, CARE NU AU NICIUN DREPT – A UNOR PANOTAJE PRIN CARE SE INTERZICE ACCESUL VÂLCENILOR ÎN ACEA PARCARE!?  De ce ați închis-o accesului public pentru vâlcenii care urcă pe Capela cu mașina – până la motel, că mai sus, doar dl Paraschiv Doru… patronul de la O.K. o poate face cu mașinile!?

TE FACI CĂ NU ȘTII NIMIC, SAU AȚI FĂCUT-O CU BUNĂ ȘTIINȚĂ!? SAU, DEJA I-AȚI ”DĂRUIT-O” PE ȘUSTACHE PROPRIETARULUI MOTELULUI!? REPREZINTĂ CUMVA UN FEL DE… CONTRIBUȚIE COLECTIVĂ LA ALTĂ… BIȘNIȚĂREALĂ „PRIVATĂ”!?

08.02.2020 MOTEL ParcareParcarea care deservea clientela Motelului, acum este închisă accesului public; deși face parte din domeniul public al municipalității, fiind „administrată” de Consiliul Local,  în zonă există panotare care avertizează curioșii că este… PROPRIETATE PRIVATĂ!08.02.2020 MOTEL_2

Mă voi ține de cuvânt! / Am să pun tot la… pământ!

Mai aflam din presăMotelul, (care aparținuse falimentarei SC Batroscom SA), a fost adjudecat pentru o sumă de 4,2 milioane de lei, din care valoarea construcției ar fi reprezentat doar 500.000 de lei, restul sumei plătindu-se pentru teren (în suprafaţă de 8.844 mp). Cumpărător a fost SC XAVITEL SRL, aparținând omului de afaceri Marius Octavian Luță (vezi  FOTO).

Noul apropitar al terenului pe care – încă (!) – se află Motelul Capelaproprietar xavitel lutaSursa foto

SC XAVITEL SRL care are ca obiect de activitate Comerț cu amănuntul al echipamentului pentru telecomunicații în magazine specializate, a fost înființată în anul 2005; în 2018 a avut  o cifră de afaceri de 50, 8 milioane de lei, o creștere de 35% față de anul anterior,  o marjă de profit de 11,7% (a funcționat în acel an cu 227 de angajați). Este și dezvoltator imobiliar și distribuitor autorizat al serviciilor Orange în România.

Speranțele vâlcenilor că „perla” orașului lor o să fie readusă la viață au fost de scurtă durată. Din Ziarul de Vâlcea aflam pe 13 martie 2019, că reprezentanții firmeiau depus la Primăria Râmnicului cererea de demolare a imobilului, fiind eliberat certificatul de urbanism nr. 272/2019 pentru SC Xavitel Business SRL, pentru vechiul motel, situat pe Aleea Castanilor nr. 19.”

Certificatul de urbanism nr. 272 din 28 februarie 2019, eliberat de Primăria municipiului Rm. Vâlcea, pentru „desființarea imobilului existent și a construcțiilor anexă”, aflate pe Aleea Castanilor nr. 19. Adică ACTUL prin care s-a aprobat PUNEREA LA PĂMÂNT A MOTELULUI CAPELA. Pentru a lăsa cale liberă, fericiților „asociați”, pentru realizarea noilor lor planuri (i)edilitare!

272 28/02/2019 SC XAVITEL BUSINESS SRL prin Luță Marius Constantin alee Castanilor nr. 19 Desființare imobil existent și construcții anexă

FIRMA SC XAVITEL BUSINESS SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social în municipiul… PITEȘTI, în anul 2018 având un număr de 10 angajați (în creștere față de 2017, când avea doar 7 salariați).

„Povestea” de amoare pentru dreptul de proprietate asupra Motelului Capela s-a mutat din nou pe ulița justiției, avându-i ca părți pe Minea Nicolae și SC Xavitel Business SRL, în Dosarul nr. 2749/288/2018, care s-a aflat pe rolul Judecătoriei Rm Vâlcea. În care, petentul Minea a formulat o plângere împotriva încheierii de carte funciară. Părțile aflându-se față în față și în cauza cu nr. 2575/288/2018 (pierdută de petent în prima instanță). Împotriva acestei soluții dl Minea N. a declarat APEL, judecat de către Tribunalul Vâlcea (soluționat pe 10 octombrie 2019, prin anularea cererii de apel ca „netimbrată”).

Stau și mă întreb, câtă (pre)viziune a dovedit, din nou, preamarele GUTĂU MIRCIA!

Cum a realizat EL ce ar trebui să facă viitorul proprietar al imobilului (adică… să dărâme Motelul și spațiile aferente!)!

Și cum și-a manifestat tot EL disponibilitatea de a-i pune acestuia la dispoziție – cu generozitatea și în spiritul de întrajutorare care-l caracterizează, când este vorba de… investitori absolut… dezinteresați (!) – și terenul de vreo 900 de metri pătrați, reprezentând spațiul aparținând domeniului public al municipiului Râmnicu Vâlcea, pe care s-a aflat parcarea fostului MOTEL…

Cum să renunți la un asemenea OM!? Care se gândește permanent, ca nimeni altul, ca să le fie doar lor bine! Mușcând cu toată dantura – și cu o nedisimulată poftă –  din ceea ce era odată bunul întregului popor muncitor! Când n-a putut s-o facă personal, ajutându-i pe alții să nu-și rupă colții în acțiunea de prăduire a avutului boborului truditor!

Hai, prăduitorilor, că v-am și mi-am zis-o!

P. S.: Toate FOTOGRAFIILE care înfățișează starea actuală a Motelului îmi aparțin. Cu excepția acelora care se constituie în imagini de arhivă ale unui trecut apus.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ


24 martie 2016,  TV Vâlcea 1MOTELUL CAPELA RM. VÂLCEA ÎN PARAGINĂ  

Dan Spătaru – Drumurile noastre

Aceasta este melodia care, interpretată în fiecare seară de vară de formația localului, se pogora din înălțimea dealului asupra orașului… Fiind ascultată cu nostalgie și… speranță de toată suflarea din partea de nord a unui Râmnic care nu mai avea – în anii 80 ai secolului trecut – prea multe motive de bucurie și de distracție!


3 gânduri despre “Motelul de pe dealul Capela din Râmnic: doar „trecut”, fără niciun viitor!

  1. Din păcate cazul nu este singular. Interesele meschine au purces la o distrugere fără milă a unor locuri care puteau aduce un plus de valoare, dacă ar fi fost o bază de agrement funcțională. Aceste locuri ar trebui confiscate indiferent cine este proprietar și vândute pe 1 EURO dar cu o condiție, de se investi obligatoriu o suma X și cu o susținere de către stat prin scutirea de la plata impozitului timp de 5 ani.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Constanta Chisaroiu

    Rușine pt Vâlcea ca a lăsat asa o frumusețe de motel in paragina , este tinerețea valcei , tinerețe pe care tineretul din ziua de azi habar nu are ce înseamnă !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.