Motto: Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc – Octavian Paler
De ultimă oră: Din motive exclusiv… electorale (datorate faptului că secțiile de votare pentru alegerile din 27 septembrie a. c. se organizează în școli), la instigarea președintelui statului și a primului-ministru, este posibil ca începerea cursurilor școlare să aibă loc la… 1 octombrie a. c. Nu vă gândiți la alte motive obiective, cum ar fi lipsa unora sau a… altora, că nu o să recunoască nimeni că ar fi așa! Deși… adevărul nu este mai departe de o aruncătură de… mască / laptop / tabletă etc.!
Reluarea cursurilor școlare – de luni, 14 septembrie 2020, sau de la 1 octombrie – presupune respectarea unor norme epidemiologice – și nu numai – pentru a nu transforma școala în principalul focar de răspândire a noului coronavirus în rândurile populației. Pentru a nu se întâmpla asta, este nevoie ca toți cei implicați în activitățile instructiv-educative din școală să tragă în aceeași direcție. Fără niciun fel de abatere de la aceste norme, fără ezitări și fără rezerve de niciun fel. De la vlădică, până la opincă! Pentru că, dacă apar astfel de fisuri, se duc pe gârlă toate bunele intenții ale celor responsabili. Și cele ale majorității oamenilor școlii, indiferent de categoria din care fac parte.
Ce facem însă cu persoanele publice din educație / sistemul public al învățământului de stat, care – în jumătatea de an trecută de la începutul pandemiei de SARS-CoV-2 – s-au declarat și manifestat în spațiul public ca fiind… coronasceptice!? În tot acest timp, afirmându-se prin astfel de idei, distribuite cu generozitate în spațiul virtual!? Susținând fie inexistența virusului, fie lipsa de nocivitate a acestuia, care nu l-ar diferenția de o banală… răceală!? Atribuind actuala stare de vigilență sporită a populației, fie unor interese oculte ale unor persoane / organizații – care urmăresc să preia astfel controlul asupra speciei umane – fie altor interese economico-financiare (absconse și ele!) ale acestora!?
Iar acum, ce facem!? Prin începerea cursurilor școlare, îi aducem pe toți aceștia (indiferent de categoria căreia îi aparțin) în contact direct cu niște copii aflați la o vârstă la care pot să fie manipulați relativ ușor!? Este un loc comun influența pe care o poate avea un astfel de dascăl – ex cathedra – asupra psihicului unor ființe extrem de sensibile / plăpânde, care sunt supuse unei asemenea… educații!
Numai că, de data asta, îndoiala unor coronasceptici, adepți ai teoriei cum că… virusul nu există (!), nu este altceva decât un indicator referitor la starea lor de sănătate mintală. Și nu spun vorbe mari. A avea informații pertinente despre milioanele de contaminați, despre sutele de mii de morți uciși de acest virus, a rămâne indiferenți la drama provocată în întreaga lume de această pandemie, a decreta superior că virusul nu există, fără să te bazezi pe ceva anume, este o dovadă irefutabilă a faptului că autorii unor asemenea susțineri sunt… duși cu pluta!
Problema nu ar fi atât de gravă dacă unii dintre ei nu și-ar perora opiniile lor inepte de pe poziția de… corupători de minori! Pentru că doar așa pot fi catalogate asemenea „opinii” ale unor astfel de personaje, distribuite discreționar de la înălțimea autorității datorate calității lor de… dascăli! Și nu este vorba despre „dascălii” aflați cu treabă în lăcașurile de cult, ci de cei aflați într-o școală de stat! Situație în care – este adevărat – se regăsesc și unii dintre directorii care conduc astfel de unități de învățământ; inși care se îndoiesc de existența virusului, deși oficial ar trebui – să facă pe dracu-n patru (!) – ca să-l… combată! Dacă unii dintre managerii educaționali sunt și… preoți de mir – că nu puține sunt unitățile școlare conduse de către preoți (a nu se confunda cu aceia care sunt doar profesori de religie în școală!) – problema pare să fie ca și rezolvată! Cum, rămâne de văzut! Că ne vor spune părinții elevilor care le frecventează, când vor afla de la copiii lor ce năzbâtii le trec prin cap unora dintre dascălii lor preoțești, cu referire la SARS-CoV-2!
Pentru că școala nu trebuie confundată cu rețelele de socializare! Pe care respectivii puteau să exprime diferite opinii. Acum, când interacționează cu elevii în școală, este cu totul altceva, deoarece au nu doar obligații de natură profesională, ci și… morală. Fiind plătiți din banul public pentru a face politica statului care-i plătește. Pentru că, dacă treaba stă altfel, înseamnă că locul lor este în altă parte. Parte care poate să fie determinată doar de o sancțiune disciplinară, soldată cu… lăsarea la vatră, sau – și mai rău – de una penală, soldată cu… ascunderea pentru o vreme în spatele gratiilor!
Că asta nu-i poveste, stau mărturie prevederile Noului cod penal.
Și nu este un simplu… avertisment! Ci este un semnal de alarmă! Pe care îl trage Legea penală pentru toți cei care ignoră necesitatea respectării măsurilor specifice stării de alertă.
Așa că… atenție mărită! Pentru că altfel nu se mai poate!
NOUL COD PENAL, art. 352
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
În ce mă privește, consider că statul trebuie să se dovedească a fi capabil de acțiune. Indiferent de numărul de voturi pe care și-ar imagina actualii guvernanți că le-ar putea pierde prin exercitarea atribuțiilor constituționale. Pentru că, între asigurarea stării de sănătate a populației și un eventual recul în alegeri, nu ar trebui să fie greu de ales.
Poate că a venit vremea să dovedim că putem să fim solidari. Noțiune care nu ne-a ținut prea des – și nici prea mult – împreună. Un asemenea prilej l-ar reprezenta necesitatea realizării unui front comun anti… coronascepticilor din școală! Măcar acum, de dragul copiilor noștri. Măcar acolo unde se întâmplă activitatea de educare a acestora, în cadrul instituțiilor învățământului de stat. Iar limitările pe care cei mai mulți dintre noi am înțeles că trebuie să le acceptăm în viața cotidiană, ar trebui să devină cadrul general care să ne asigure credința că – pe termen mediu și lung – poate fi repurtată victoria în bătălia cu SARS-CoV-2!
Vezi o OPINIE… anticipativă, apărută recent pe grupul Colegiul Cadrelor Didactice. Care a suscitat numeroase comentarii pro sau contra, determinate de anticiparea atitudinii publice a unor astfel de profesori coronasceptici.
Scepticismul unora a însoțit și grăbit mersul înainte al speciei umane, contribuind – nu o dată – la descoperirea drumului drept al cunoașterii. Pentru că dezvoltarea impetuoasă a științei și tehnicii, evoluția ideilor în ultimele sute de ani s-a rezemat și pe existența unor astfel de oameni sceptici.
Tema este de mare actualitate, suscitând interesul profesioniștilor, care au încercat – cu argumentele științei – să demonteze asemenea teze, întemeiate pe argumente calpe.
Iată doar câteva asemenea exemple de atitudini profesioniste, ale unor medici care luptă – din prima linie – cu noul coronavirus:
Un recent interviu, luat medicului Tudor Toma, care lucrează ca specialist pneumolog într-un spital universitar din Londra: „Coronavirus: Un pneumolog răspunde scepticilor și negaționiștilor”;
Vezi și materialul „Covid-19: Bolnavi vindecați, sechele și reabilitare – pneumolog Londra”, un interviu luat pneumologului român Tudor Toma;
Cu unii dintre coronascepticii autohtoni s-a încercat folosirea și a altor… tehnici, precum promovarea unor materiale mai… distractive, precum este cel realizat de Coaliția România Sănătoasă, care a atribuit premiile Lingura de Lemn, un fel de Oscar al inepțiilor emise pe tema pandemiei de coronavirus (vezi AICI).
În același registru, vezi și articolul „Cum crește corona-scepticismul. Un episod semnat de regizorul Cristi Puiu, după alte scene cu Andreea Esca, Marcel Pavel sau Garcea în rolurile principale”.
Merită văzută de către negaționiști și postarea unui medic de la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, care are un mesaj dur pentru coronasceptici, pe care-i invită la spital: „Nu crezi în virus? Te invit aici, dacă ai curaj, dar fără mască!”
Și multe, multe altele, pe care le puteți găsi cu ușurință și d-stră!
Până data viitoare, nu uitați în niciun moment că…
Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, va rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr – Alexandre Dumas
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
Ce nu trebuie să faci atunci când porți mască!
______________________________
Sursa foto copertă
Spitalul de Urgență – Ori la bal, ori la spital – Funny Romanian Song