Și la VÂLCEA s-a dat brânci noului an universitar

Motto: „Mai mult decât minciuna nimica nu răpune
E aspru adevărul, dar trebuie a-l spune.” – Al. Macedonski

Mulțumim Partidului / Și cui e în fruntea lui!

Într-o atmosferă de înălțătoare vibrație și simțire patriotică, luni, 30 septembrie 2019, la Râmnicu Vâlcea  s-a tăiat cordonul ombilical al noului an universitar. S-au grăbit nițeluș fiindcă, născându-se prematur, fătul nu se dezvoltase normal, așa cum se întâmplă cu cei născuți pe alte meleaguri universitare. Era, așa cum am aflat de la unii dintre cei prezenți, cam… într-o ureche și cu accentuate semnalmente de hidrocefalie!

Nașterea actualului an universitar pe meleagurile vâlcene s-a făcut greu, deși solul era cunoscut ca fiind unul deosebit de fertil și propice pentru proliferarea speciei loazelor locale. La care se obținuseră recolte mari în toți anii de după loviluție. Mulți șefi de târle instituționale locale, strângători de galbeni nemunciți în portmonee prin Parlament, sunt (re)cunoscuți pentru vastele lor cunoștințe profesionale, dobândite la filialele universitare vâlcene de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Locație cunoscută și pentru faptul că… se varsă în bariera de la Dovali, motiv pentru care – dar absolut nemeritat – despre unii dintre acești absolvenți care au ajuns să taie și să spânzure, se mai spune peiorativ – că-s… absolvenți ai „facultății de la barieră”! Să vezi când o să fie două… față-n față, lângă barieră!

Pentru realizarea minunii nașterii sale, o contribuție majoră au avut și rugile fierbinți înălțate de către taumaturgii locului, precum și utilizarea pomezilor realizate după rețete strict secrete (care și-au dovedit utilitatea și în anii anteriori!), puse la dispoziție de oamenii care aduc ploaia în potcapuri! Odată produsă, nașterea pruncului universitar a fost percepută de către mulți dintre cei interesați și de către pupincuriștii prezenți, ca fiind o adevărată minune… gutăiană! Motiv pentru care se și poartă cu el – cu nou născutul – precum a-i face-o cu un ou!

D-aia au chemat și soboruri consistente de preoți, ca nu cumva să rămână… fără EL, înainte de a-l suspune creștineștilor obiceiuri. Sperând ca astfel să-l țină în viață cel puțin până vine pe lume următorul an universitar. Ce ți-e și cu „părinții” ăștia ai lui, atât de iubitori de… arginți! Și cu balaoacheșii dornici de învățăură, neapărat contra cost!

Și a venit ziua cea mare!

Porțile filialei vâlcene a Universității „Constantin Brâncoveanu” erau laaarg deschise! În aer se simțea vibrația mărețului moment inaugural. Ude de emoție – deși mai repetaseră de suficiente ori povestea (între)deschiderii anului universitar și în anii trecuți – gazdele așteptau invitații cu tradiționala… pâine și sare. Oaspeți de seamă, fără de care anul nu putea începe! Și care nu s-au lăsat prea mult  așteptați.

Iată dovezile emoției generalizate, așa cum au fost imortalizate de către „umbra” reprezentantului Primăriei la eveniment, nimeni altul decât primarul nostru, dl… Dacă mă uit mai bine, se pare că în prezidiul constituit ad-hoc nu este primarul Mircia GUTĂU în persoană, ci un… substitut al său, viceprimarul… În aceste condiții cred că nici nu mai contează cum se numește șeful local de partid al primarului GUTĂU.

1

Nu pot să trec cu ușurință peste bățul pe care vorbitorul l-a băgat inabil prin gard, atunci când le-a spus verde-n față celor prezenți și viitorimii, că: „municipalitatea își dorește foarte mult ca Râmnicu Vâlcea să devină un adevărat centru universitar și facem tot ce ne stă în putință în acest sens”! Rămânea să fie sincer până la capăt și să le mai spună că doar din acest motiv au făcut și fac tot ce este supranatural cu putință, să le aducă drept vecini, exact peste stradă, pe… la fel de muribunzii adepți ai Universității piteștene concurente, pe cei de la UPIT! Ca să moară și capra vecinului! Dacă se poate, să expieze ambele concomitent!

Ați prins ideea, nu!? Doar pentru concretizarea inovatoarei idei de… concurență universitară loială, Consiliul local al municipiului Râmnicu Vâlcea a desființat Liceul OLTCHIM! Ca să asigure un cuib (mătră)cucilor de la UPIT, căutători de casă a altora!

Câte nu le-a mai spus viceprimarul de serviciu! Iată încă un panseu din cele scăpate de acesta pe cioc, slobozindu-l în aer liber, unde s-a pierdut în spațiu: „… sunt tineri care termină acum o facultate, două și stau cu diplomele în sertar, căutându-și un loc de muncă (cred că nici el nu știe ce-a vrut să spună; sau i-a ieșit altceva decât ar fi intenționat! n. n.). MAI MULT, E LA MODĂ ACUM SĂ ACUZI PRIMARUL! CREAZĂ DOMNULE PRIMAR LOCURI DE MUNCĂ! ȘI BINE PLĂTITE, DACĂ SE POATE! NU ESTE ATRIBUTUL PRIMĂRIEI ȘI AL PRIMARULUI SĂ FACĂ ACEST LUCRU! PRIMĂRIA SE OCUPĂ DE STRĂZILE DIN ORAȘ, DE GRĂDINIȚE, DE ȘCOLI, DE A MERGE ÎN CONDIȚII CIVILIZATE ȘI ÎN SIGURANȚĂ PE STRĂZILE DIN ORAȘ ȘI NU DE A CREA LOCURI DE MUNCĂ, DIN PĂCATE! DACĂ AM PUTEA SĂ ÎNFIINȚĂM NOI FABRICI, LE-AM FACE CU MARE DRAG, LEGEA NU PERMITE ACEST LUCRU…”!!!

Te strici la minte, nu alta! Câtă impertinență pe guralivul beneficiar al votului asistaților social, ostrovenarilor și unor pensionari din Râmnic! Încât îmi este greu să păstrez tonul festivisto – umorist pe care l-am dorit pentru acest articol de colecție!

Bineînțeles că de la un asemenea moment aniversar, nu putea să lipsească unul dintre absolvenții de marcă ai filialei, Constantin RĂDULESCU (VEZI Galeria FOTO a evenimentului). Nimeni altul decât actualul Președinte al Consiliului Județean Vâlcea. Dovadă vie a faptului că… dacă vrei, se poate! Cel despre care, gurile rele și nesătule ale adversarilor politici, zic că a absolvit… școala de la ba rieră! Ce ți-e și cu lumea asta! Câtă răutate și invidie pe unii oameni… de n-ai văzut!

Lume bună, numai lume bună în prezidiu!

Așa cum pe vremuri nu se putea… „nicio masă fără pește!”, acum nu se poate ține nicio tăiere de moț fără… popi în coadă! Ca să-i meargă bine… studentului!

Din  aceste imagini rezultă cu prisosință că toată lumea care apare în fiecare dintre ele a fost… prezentă! Ca să nu existe discuții că aș fi fost părtinitor, neevidențiind vreuna din marcantele personulități aflate la fața locului de cultură managerialo – universitară!

Oricum, din ultimele două cadre, se poate trage concluzia că a fost prezent prea puțin material genetic tânăr, bun de prăsilă universitară! Înțeleg că unii dintre seniorii prezenți au și ei nevoie de câte o… țidulă, dar cam mare înghesuiala celor care s-au aflat acolo doar așa, de ochii lumii! Pentru că altfel, n-au cum… să vină banii la băieți!

Hai pe OLTCHIM cu grăbire / Până nu-și revin în fire!

Evenimentul epocal, deschizător de drumuri memorabile pentru generațiile care stau să vină – mai ales pentru cele fără… bacalaureat – s-a consumat concomitent, exact peste stradă! Adică la nr. 26 de pe același bulevard al intelighenției râmnicene, în fostul imobil al Liceului de chimie / OLTCHIM. Acolo unde, în prezența unui public numeros și dornic de a sorbi cu nesaț slovele cunoașterii universitare, s-a produs inaugurarea noului sediu al filialei vâlcene a UPIT! Moment care a fost așteptat de toți imobiliarii locali cu sufletul la gură! Doamne ferește, dacă ministerul educației mai amâna mult acest transfer de proprietate, exista riscul ca suflețelul acestor dezvoltatori de bună credință să le iasă din gură!

Din motive care ne scapă, inaugurarea noii locații universitare, care a coincis în mod fericit cu începutul noului an universitar (cu o zi înainte, că așa-i la noi la târlă!), s-a făcut pe șustache! Pe surse, chiar dacă după consumarea lui, am luat act de ceea ce urma să devină un nou reper al eforturilor neprecupețite ale distinsului, apreciatului și îndrăgitului nostru primare, pentru propășirea noastră universitară și… edilitară a urbei! Hip, hip… URA. că nu ne doare gura! Toată URA, fără niciun fel de rezerve…

2

Pentru care trebuie să-i aducem prinosul nostru de recunoștință, asigurându-l că la aflarea minunatei vești, sute – ce zic sute… – mii și mii de tineri s-au năpustit cu banii în mână, pentru a se înscrie la această nouă pleașcă, specializată în distribuit acte de studii! Pentru că au fost tratați cu un refuz decent – deoarece expiraseră toate perioadele de înscriere/ reînscriere etc., toți aceștia au apelat din nou la sufletul mare al celui care păstorește turma de votanți locali, implorându-l să facă binele educațional până la capăt!

Nu știm dacă demersurile mai marelui urbei au avut succes și de această dată. În ce ne privește, nu avem motive să ne îndoim că ar putea să fie altfel. Mai ales că – mai nou – în locul eminenței lui Anton Mițaru îi stă în dreapta un alt încercat și abil în ale administrației publice locale, un iubitor de frumos (nu numai din cel mergător pe două picioare…), nimeni altul decât… Tudor Pendiuc, fost primar PSD-ist al Piteștiului, noua eminență cenuș(t)ie a lui Gutău!

Un GUTĂU bine flancat, să nu cadă în păcat…Imagini pentru gutau la inceput an universitarSursa foto

Fiindcă nu am găsit pe site-ul Primăriei fotografii de la acest epocal eveniment, apelăm la câteva fotografii – făcute pe gaura cheii – transmise nouă de un binevoitor, participant la festivitate. Care a precizat că nu ne poate transmite și emoția care i-a copleșit pe toți cei prezenți, la auzul vorbelor de mulțumire și a imnurilor de slavă adresate drept prinos de recunoștință vrednicului nostru primar. Din cauza emoției care a cuprins mulțimea și a lacrimilor care l-au năpădit involuntar, binevoitorul nostru ne-a mai spus că a uitat să folosească mijloacele de înregistrare pe care le avea asupră-i! Motiv pentru care s-ar putea ca irepetabilul moment să nu fi fost reținut pe peliculă pentru posteritate! Mare pierdere, ce să zic și eu…

În ce ne privește – pentru a ilustra momentul – nu putem să folosim decât niște fotografii, mărturie despre starea de (de)plină armonie cu natura, în care a ajuns imobilul fostului liceu OLTCHIM. Ca să vadă și responsabilii ăia de la Ministerul educației ce se poate întâmpla cu imobilul (teren și construcții) unui liceu viabil, atunci când toți cei (i)responsabili colaborează cu hoții, împotriva interesului național! Toate acestea petrecându-se ziua în amiaza mare, nu noaptea pe fulgerătură!

Înțelegând că toate cele de mai sus nu-s altceva decât o tristă parodie, să lăsăm imaginile să vorbească!

Iar cei vinovați pentru aceasta, să se pregătească să dea socoteală. Aici, pe pământ, nu la Judecata de Apoi a istoriei! Ziua judecății lor lumești este din ce în ce mai aproape… iar pedeapsa o să fie fără milă, dar pe măsura faptelor lor.

02.10.2019 LT Oltchim1.jpgIntrarea în liceu rezervată elevilor… 

02.10.2019 LT Oltchim2.jpgClădirea școlii văzută dinspre cămin (în stânga – Cantina)

02.10.2019 LT Oltchim3.jpg

02.10.2019 LT Oltchim4.jpg

02.10.2019 LT Oltchim5.jpgIntrarea din spate în Cantina liceului

02.10.2019 LT Oltchim6.jpg

02.10.2019 LT Oltchim7.jpgAleea care duce spre cămin / cămine, bătătorită de atâtea și atâtea generații de elevi, este năpădită de buruieni!

02.10.2019 LT Oltchim8.jpg

02.10.2019 LT Oltchim9.jpgIntrarea în Cămin, „protejată” de interesele imobiliare ale Consiliului local

02.10.2019 LT Oltchim10.jpgImagine de coșmar… edilitar, a unui Parc dendrologic, care era fără egal în școlile vâlcene

02.10.2019 LT Oltchim14.jpg

02.10.2019 LT Oltchim11.jpgIntrarea principală în Clădirea liceului

02.10.2019 LT Oltchim12.jpgIntrarea în Spălătoria liceului

02.10.2019 LT Oltchim13.jpg

02.10.2019 LT Oltchim15.jpgIntrarea în Clădirea laboratoarelor

02.10.2019 LT Oltchim16.jpgIntrarea în Clădirea atelierelor

02.10.2019 LT Oltchim20.jpgDezastrul care a rămas după… devastarea unui atelier mecanic…

02.10.2019 LT Oltchim18.jpg

Clădirea laboratoarelor – latura vestică, asaltată de… verdeață!

02.10.2019 LT Oltchim19.jpgScara de acces la Biblioteca liceului

02.10.2019 LT Oltchim21.jpgȚiglă căzută de pe Clădirea atelierelor

02.10.2019 LT Oltchim22.jpg

02.10.2019 LT Oltchim23.jpgIa te uită! Ce avem noi AICI!? Nimic altceva decât… ARHIVA liceului!? Despre care I.Ș.J. Vâlcea a dat sfară în țară că, de vreo 5 luni, a fost mutată la… Liceul Tehnologic Ferdinand I. După ce, (din toamna anului trecut, până în primăvara acestuia), au mai „plimbat-o” – doar… formal, în scripte (!) – și pe la Colegiul Energetic!

02.10.2019 LT Oltchim24.jpgRestul arhivei, stând cu ochii-n zare, așteptând sosirea viitorului său apropitar

02.10.2019 LT Oltchim27.jpgTot arhiva, bat-o vina! Că doar ea este pricina!

02.10.2019 LT Oltchim25.jpgCurtea interioară, locul atâtor evenimente memorabile din trecutul glorios al liceului…

02.10.2019 LT Oltchim26.jpg

02.10.2019 LT Oltchim28.jpgTerenul și Sala de sport – culoarea actuală a acoperișului Sălii se datorează materialului de calitate inferioară folosit la lucrare. Acesta a fost… adjudecat și montat într-un mandat anterior al primarelui Mircia GUTĂU, (înainte de hegiră)!02.10.2019 LT Oltchim29.jpg Cantina liceului – devenită depozit pentru toate căzăturile actualei administrații locale…

02.10.2019 LT Oltchim30.jpg

02;10.2019 LT Oltchim 31.jpg„Materiale” colecționate de Primărie în acest spațiu! După casarea lor în școlile de proveniență, Comisiile de casare ar fi trebuit să le… distrugă, iar materiile prime rezultate în urma dezafectării, să fie predate la centrele de colectare, pe bază de proces-verbal! De ce nu s-a procedat legal!?

Cabinetul de lucru al (fostei!?) contabile

02.10.2019 LT Oltchim31.jpg

… ec. pensionar Monica Albu

02.10.2019 LT Oltchim32.jpgAlte documente de arhivă etc., nepredatenepreluate, lăsate de izbeliște prin birouri…

02.10.2019 LT Oltchim33.jpg

Obiecte de inventar (sanchi!), „uitate” (cu bună știință!?) prin clădirile liceului…

02.10.2019 LT Oltchim35.jpgPoate că se face primăvară și doar cu o singură floare…! De ce nu…

02.10.2019 LT Oltchim34.jpg

02.10.2019 LT Oltchim36.jpg

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!                               

ŢINEŢI APROAPE!  

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

________________________________

P. S.: Articolul este un… pamflet! Așa că… nu trageți în pianist!

Fotografiile utilizate pentru ilustrarea evenimentului de la filiala vâlceană a Universității „C-tin Brâncoveanu” din Pitești sunt postate pe site-ul Primăriei. Unde par să fie – din ce în ce – mai greu de accesat (așa cum o dovedesc câteva din urmele lor din cuprinsul materialului meu)!

Materialele fotografice înfățișând realitatea din imobilul (fostului!) Liceului OLTCHIM, îmi aparțin și pot fi preluate și folosite fără restricții! Spre știință tuturor celor interesați!

________________________

Taxi – Copilu’ sintetic (Single)

Nirvana – School

The Beach Boys – Be True To Your School

The Ramones – Rock N’ Roll High School

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.