PARANGHELIA…. salvează România!?

Pe plaja de la Mamaia / Se mai face… treaba aia!?

Motto: Păi bă, o viață are omuʼ. Nu-i frumos s-o trăim așa cum putem? Să ne facem și treaba, ca brazilienii, și să ne simțim și bine? – RADU MAZĂRE

Și RADU ȘTEFAN MAZĂRE a trăit-o din plin! Spre disperarea oamenilor care mai pricepeau câte ceva din ce se mai întâmpla prin țară, și spre bucuria plenară a tuturor aginatorilor de ocazie! Care i-au asigurat cortegiul triumfal la toate… parangheliile de mai jos. Și la multe, multe altele.

Intenția noastră nu este aceea de a-i face ferparul faptelor și întâmplărilor (cu mare vizibilitate și impact la… public ale), lui Radu Mazăre, fost primar al Constanței! Care s-a umplut de aplauze și de ovații, în timp ce a golit vistieria bugetului local de multe milioane de lei. Numai în anul 2009, prin coțcăriile sale estivale, Mazăre a dat un tun din banul public de… 1.060.000 euro și vreo… 2.180.000 de lei!

Despre dimensiunile imperiului său și colaborările dubioase la care a recurs pentru a-l funda și dezvolta, vezi un material doldora de informații – Corina Martin şi Radu Mazăre la umbra Rusiei, în Mamaia – care datează din 2016.

Vezi și un set cu fotografii reprezentative, înfățișându-l pe Mazăre în diferite ipostaze specifice „activităților” desfășurate de acesta până în 2014. De când a intrat în malaxorul justiției pentru unele din mult mai numeroasele sale… potlogării politico-administrative!

Din luna februarie a acestui an, Radu Mazăre are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare. În decembrie 2017, simțind cum se strânge lațul, fostul primar a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic. De unde ne-a făcut cu… parapanta / mâna vreun an și jumătate, până când sentințele definitive și mandatele de urmărire internațională au obligat autoritățile locale să-l priponească. Și să-l redea în custodia autorităților române pentru a-l duce la un loc cu… garduri electrice și gardieni, pentru a-și ispăși pedeapsa / pedepsele. Rol pe care Mazăre nu l-a interpretat niciodată până acum în parodiile sale estivale. Poate că și din… superstiție, nu alta!

Pe 3 mai 2019, Radu Mazăre a fost condamnat de Instanţa Supremă – în dosarul Polaris – la 9 ani și 10 luni de închisoare. Sentință care poate fi atacată cu recurs. În această cauză magistrații s-au pronunțat după trei luni de amânări. La ultimul termen din proces, pe 25 ianuarie a. c., procurorul de şedinţă al DNA a cerut pentru fostul primar o pedeapsă maximă de 12 ani.

Povestea pe scurt a acestei ultime isprăvi penale a salvamarului este următoarea: în anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și instituția publică condusă de Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract, având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani. Tot atunci, s-a încheiat și un act adițional la acest contract, prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive, încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă, controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract, Primăriei Constanța i-a fost produs un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Asta, doar așa, ca să știm cu cine avem de-a face! Și cine era personajul real care se ascundea sub pielea personajelor interpretate de „primarul” Mazăre!

Ala bala, portocaluʼ / Pe ce țărm îl scoate valuʼ ?

Un portret moral al acestuia – conturat pe repede înainte – ar arăta astfel. Un om care s-a învățat să trăiască în lux și să câștige rapid și ușor. Din bani publici, avantaje asigurate prin exercitarea unor funcții obținute politic (cu excepția primului – din cele patru mandate de primar al Constanței – când a candidat ca independent). Un profitor prin excelență, care a știut să speculeze toate oportunitățile ivite. Cu un acut simț al banului nemuncit, contribuind – pe măsura faptelor dovedite și probate până acum – la devalizarea țării. Ca și alți confrați de convingeri ceghevariste, a externalizat captura dobândită prin exercitarea unor funcții politice, realizând „investiția” din… Madagascar! Și de pe unde or mai fi… investiți. Așa cum au făcut și alți confrați de furăciune, marca… PSD!

O vină suficient de mare au și votanții din Constanța! Cei care, în mod repetat, au girat cu încrederea lor un… marțafoi și un golan, pe care l-au crezut că este mai cu ștaif decât a dovedit prin fapte! Deoarece orașul nu s-a ales cu nimic de pe urma unei îndelungate perioade, în care comunitatea nu s-a ales decât cu o simplă și toxică garnitură  de…mazăre!

Să ne amintim doar de starea jalnică actuală a CAZINOULUI din Constanța. Pentru care,  de mai multe ori, mangafaua a garantat împreună cu hoțomanii PSD de la centru! Iar între timp, un monument de patrimoniu național a devenit o ruină! Este… clasică înregistrarea din 13 noiembrie 2014, atunci când, în pragul turului întâi al alegerilor prezidențiale, NICOLAE-LIVIU DRAGNEA și… salvamarul și-au asumat termene precise de finalizare (restaurare, formă și culoare, refacerea traseelor de promenadă din jurul cazinoului etc.)… Și… NIMIC!

Sub Mazăre aproape totul era de vânzare din bani publici. Asigurând venituri pentru toți și pentru toate, de la dreapta la stânga și retur. Sub el s-a edificat un sistem performant de mituire din bani publici; în care, ca într-o pânză de păianjen, s-au prins tot felul de interese: de la cele ale bisericii ortodoxe, la cele ale firavei opoziții politice constănțene. Un sistem specific vasalității medievale, în care – în acest caz doar – „seniorul” / beneficiarul nu dădea nimic de la el! Dar care pretindea astfel.. credință / fidelitate necondiționată! Specifice unui comportament tipic mafiot, de… import. Sistem care a fost folosit cu succes și de alți „baroni” locali, nu numai de cei de la PSD!

Mazăre a dat atâtea dovezi publice de neputință administrativă, de nepricepere, de incompetență crasă, încât nu ar fi scăpat nesancționat electoral în niciun stat aflat pe calea democrației consolidate! Și pentru acest motiv se poate spune și în acest caz, ca la noi, la nimenea!

Încet, încet, cu trecerea timpului, locul lui în istoria postdecembristă se va contura sub forma unei contribuții românești la istoria hoției universale, Mazăre alăturându-se unei galerii impresionante de asemenea… specimene!

Lumea a-nghițit ăst hap / Când la galop, când la trap! 

Iată câteva dintre faptele de vitejie primărească ale glumețului Mazăre, exhibiționistul de serviciu al unui litoral (aproape definitiv) pierdut!

Într-o expunere care nu își propune să epuizeze – și nici nu are cum s-o facă – un asemenea subiect… inepuizabil!

2014, București – Radu Mazăre la deschiderea târgului de turism.

SURSA FOTO. Radu Mazăre și băiatul său, la carnavalul de la Rio, 2010

2009: Mazăre a adus din Sao Paolo, în premieră în România, ritmurile fierbinți ale celebrei școli braziliene de samba „Vai – Vai”.

SURSA FOTO. La Carnavalul Samba (Mamaia, 2009)

2012: În 2012 Radu Mazăre a defilat pe care alegorice, fiind costumat în spartan, sultan, samurai și maharajah. El a fost prezent și la două prezentări de modă tot în Mamaia, într-una purtând costumația unui aviator american din primul război mondial, iar în cea de-a doua, pe cea a unui țar. De asemenea, el a fost costumat și în rege, la ultima reprezentație a carelor alegorice din Mamaia.

Uite-l pe Mazăre costumat în SPARTAN la un carnaval din Mamaia! FOTOSURSA FOTO

Imagini pentru carnavale făcute de mazare

Radu Mazăre, costumat în spartan, cu un coif pe cap și cu o sabie în mână, înconjurat de o sumedenie de domnișoare superbe. În timpul carnavalului, Mazăre a întrebat presa dacă Traian Băsescu a fost suspendat, în urma voturilor din Parlament: „Senzaţional m-am simţit, dar l-au dat jos pe Chioru? Da! Ai văzut cum e viaţa, să joace poporul că l-a dat jos pe Chioru’”, a spus acesta.

2013: Costumat în Ludovic al XIV-lea, cu o vestimentaţie în care predominau roşul şi albastrul, cu o perucă neagră, pălărie şi pantofi cu toc, Mazăre le-a cerut românilor: „Astăzi se deschide carnavalul din Mamaia, bucuraţi-vă, iubiţi-vă…”

Radu Mazăre aduce Revoluţia Cubaneză la carnavalul de anul viitor din MamaiaSURSA FOTO

În 2013 turiștii și mulțimea de jurnaliști care au luat parte la carnavalul  din stațiunea Mamaia au avut ocazia de a-l vedea pe primarul Radu Mazăre costumat în Nabucodonosor, regele Babilonului.

mazareMare_91bdf7f8cb

Prin martie 2014, Mazăre a lansat un apel către români: „Eu, Radu Mazăre, regele carnavalului din Mamaia vin să fac acum un apel către naţiunea românească: Ţară, ţară, vrem turişti! Lăsaţi grijile, lăsaţi politicienii, lăsaţi condamnările, veniţi la Mamaia pentru un strop de fericire de care avem nevoie cu toţii!”

În 2014  – Mazăre le-a oferit… 3 (trei!) bucăți de carnaval:

1. La prima ediţie a carnavalului din 5 iulie, Mazăre s-a costumat în Cezar, având-o alături pe Mihaela Rădulescu, în rolul Cleopatrei!

Imagini pentru carnavale făcute de mazarePrimarul Constanţei la Carnaval Mamaia

mazare si carnavalul 506279SURSA FOTO

2. Edil(i)ul a îmbrăcat straie de domnitor moldovean, devenind Ştefan cel Mare. Alături de el  au apărut Irina Loghin, în rolul mamei domnitorului şi Maria Cîrneci, care a fost… Vrâncioaia. „Radu mi-a propus să fiu Vrâncioaia. Eu am vorbit şi cu Irina Loghin. Urmează să dăm câteva replici, fiecare să cânte câte o melodie şi una să o cântăm împreună. Înainte de spectacol o să ne dea probabil şi un rezumat”, a declarat Maria Cîrneci pentru Adevărul.

SURSA FOTO

SURSA FOTO. Cu Irina Loghin și Maria Cîrneci (adică „mama” și una dintre „amante”! O adevărată familie… tradițională!)

Imagine similară

Întrebat despre acest rol, Radu Mazăre a declarat: „A fost un rol ceva mai complex, de la luptă până la poezia recitată, şi a trebuit să fie ceva mai concentrat… Să ştii că a fost înălţător pentru mine ca şi conducător, însă în orice caz intri în pielea personajului. Mă şi prinde, recunosc. Probabil că dacă ar fi trebuit să fiu un simplu spahiu mi-ar fi fost mai greu, dar un conducător român am putut să-l interpretez bine, iar cuvintele pe care le-am spus de fiecare dată au fost altele, au fost doar ideile în care eu am crezut, însă nefiind un actor profesionist nu le-am învăţat niciodată pe dinafară”

3. La următoarea ediţie, care a avut loc la sfârşitul lunii august, Radu Mazăre l-a întruchipat pe… faraonul Ramses!

                Sursa FOTO                         Mazăre iese din sarcofag…

Radu Mazăre, și-a făcut o apariție spectaculoasă, el ieșind dintr-un sarcofag, după care a urmat încoronarea lui Ramses al II-lea, iar apoi au fost arătate abilitățile de luptător ale faraonului, care a reușit să doboare… o rață cu arcul. Fiul primarului, Răducu, a interpretat rolul unui… astrolog. Se pare că juniorul n-a putut să vadă prea departe în viitorul tatălui său!

Imagine similară

Întrebat care dintre cele trei personaje interpretate în 2014 i-a plăcut, primarul a răspuns: „E greu să-ți spun, fiecare au fost diferite. Toate mi-au plăcut, toate au fost de conducători, de conducători care și-au iubit și și-au condus oamenii, de bărbați puternici care au avut multe femei. E adevărat că pe Ramses îl invidiez puțin (deoarece ar fi avut vreo… 200 de soții! n. n.)”.

După ce – de-a lungul anilor – Mazăre a jucat în carnaval rolul de spartan, sultan, samurai, maharajah, rege scoțian, Ludovic al XIV-lea, Nabucodonosor, Suleyman Magnificul, toreador (pentru un show al lui Cătălin Botezatu), Napoleon, țar, Cezar și Ștefan cel Mare, (care a stârnit supărarea BOR, pe motiv că alătură un „sfânt” cu nuditatea carnavalului!), în acest spectacol nu putea fi decât… faraonul. Un personaj deloc întâmplător, pentru că faraonul a făcut lucruri mărețe, dar a și iubit multe femei! Două sute de soţii şi un harem de patru mii de doamne: „Ba a fost căsătorit și cu două fiice de-ale lui”, după cum a explicat edil(i)ul.

radu-mazare-carnavalSURSA FOTO

radu-mazare-toreador

 

radu_mazare_sultan

radu-mazare-samurai

Nu îți trebuie prea mult fler / Să te-mbraci în… ofițer!

În anul 2009, Mazăre a apărut la o defilare de modă îmbrăcat în costum de ofițer SS. Alături de el a defilat și fiul său, Răducu, costumat în ordonanță, bătând cu sârg pasul ostășesc. Faptul că nu a înlăturat svastica de pe centură, precum și mândria cu care Radu Mazăre a purtat uniforma nazistă, au generat oprobiul public. A fost sesizat și Parchetul, dar Mazăre a primit NUP pentru aceste fapte reprobabile.

 

Imagini pentru costum de nazist mazare

Dintr-un ins cu mult tupeu / A ieșit un… derbedeu!

Mazăre începuse să se gândească la rolurile pe care urma să le interpreteze în 2015, lista fiind una deschisă: „Sigur o să fie o ediţie cu Cuba şi Revoluţia Cubaneză. Eu nu ştiu cine am să fiu, dacă am să fiu Fidel sau Che Guevara. Cu siguranţă că voi avea un invitat de vază care să-l întruchipeze pe celălalt.

Numai că, din 2015, Constanța și Mamaia au rămas fără carnaval și fără MAZĂRE! Carnavalul şi defilarea spectaculoasă a carelor alegorice, din fruntea cărora Radu Mazăre saluta mulțimile, întruchipând personaje istorice, nu au mai umplut weekend-urile turiștilor aflați în staţiunea Mamaia. Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanței a argumentat astfel această decizie administrativă: „prin evenimentele organizate, vară de vară, defilări, brazilience, formula unu pe apă, şi altele, Mamaia a căpătat notorietatea de care avea nevoie şi, din taxa de promovare, agenţii economici pot organiza tot ce doresc în staţiune, noi îi autorizăm”. Referindu-se la cheltuielile prilejuite de parangheliile din anul 2014acesta a declarat că doar carul alegoric al primăriei costase aproape 100.000 de euro„A fost un vârf pe care primarul Radu Mazăre şi l-a asumat. Atâta vreme cât domnia sa se află în imposibilitate personală de a continua acest proiect, Consiliul Local nu a mandatat pe nimeni altcineva, iar eu nu am de gând să fac acest lucru.”

radu mazareSURSA FOTO. Primarul Constanței inspectează niște lucrări… bine făcute!

Conchizând, trebuie să mai spunem că Mazăre și gașca lui de profitori au manelizat Constanța după chipul și asemănarea lor! Și o să treacă multă apă pe… Dunăre până când bătrânul oraș pontic o să-și regăsească farmecul de altădată. Mai grav este faptul că pentru mulți dintre contemporanii săi mai tineri, Mazăre a devenit un „model” de afirmare socială și comportament! Ca și alte vedete de mucava, adevărate cantități neglijabile și nefrecventabile, spre care unii dintre cei care aparțin generațiilor tinere stau cu ochii ațintiți. Așa cum nu se întâmplă în nicio țară condusă de un regim cu deschidere spre educație și statul de drept.

P. S.: Mai luați în priviri și alte năzdrăvănii vestimentare ale clovnului autohton! Și câteva opinii proaspete ale unor constănțeni, despre… salvamarul Mazăre, fostul lor primar!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ


Sursa  FOTO copertă

Loredana feat. Alex Velea, Cabron & Mazăre – Viva Mamaia (Official Video)

Viva Mamaia este plagiată după melodia unor croați, (Tonci Hujic, Madre Badessa și Petar Graso), piesă care se numește Delirium Tremens!

6 gânduri despre “PARANGHELIA…. salvează România!?

  1. PS ! 🙂
    Salutare ! 🙂
    La următorul articol,
    am vrut să te FELICIT pentru CONSECVENȚĂ și STRĂDAIE dar……………………….
    NU am AVUT cum ! 😦
    – DE CE ai ÎNCHIS comentariile ???
    Alioșa ! 😦

    Apreciază

    1. Salutare!
      Stai liniștit că dacă merită, orice comentariu se publică! Uite-l pe-al tău, de exemplu!
      Nu poți să lași „ușa” deschisă la casă / blog, că-ți intră toți neaveniții! Și după, e mai greu să-i… scoți!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.